از صدای سخن دوست

این وبلاگ برای نشر داشته های مفیدی است که غالبا درباره قرآن و ذکر و یاد اهل البیت علیهم السلام و علوم ایشان است

از صدای سخن دوست

این وبلاگ برای نشر داشته های مفیدی است که غالبا درباره قرآن و ذکر و یاد اهل البیت علیهم السلام و علوم ایشان است

از صدای سخن دوست

محتوای این وبلاگ مانند یک کشکول از مطالب منتخب است.
از اهداف این وبلاگ، ذکر و یاد قرآن و اهل بیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، موضوعات مهدویت و غیبت و ظهور امام زمان علیه السلام، معرفت و بندگی حق متعال، علوم قرآن و تفاسیر روایی، بررسی و نشر احادیث و روایات ائمه معصومین علیهم السلام به عنوان سخن و پیام ایشان، راه و رسم زندگی صحیح، تربیت و اخلاق اسلامی و انسانی، شناخت مواقف شبهه و ضلالت و گمراهی و از این قبیل است.
در این بین از کلام بزرگان و آموزه های ناب علمای علوم اهل بیت علیهم السلام نیز بهره ها می بریم، ان شاء الله.

۹ مطلب در خرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

بررسی آماری و شناسایی و دسته‌بندی آثار معنایی حروف بر اساس مفاهیم کلمات عربی

 

مهدی گندم کار – اسفند 1395

 

چکیده دریافت متن کامل

در این تحقیق، با تکیه بر مطالعه آماری یک نمونه با تعداد 496 کلمه عربی غیر منتخب، به شکل ریشه ثلاثی از منابع منتخب قرآنی و ماثور اهل بیت علیهم السلام، مشخص شد که می‌توان برای هر یک از حروف عربی، درجاتی از آثار معنایی مثبت و منفی را لحاظ نمود که در معانی کلماتی که حرف مد نظر در آن حضور دارد، مشاهده می‌شود. در این راستا 12 مفهوم مثبت و منفی در 6 دسته به صورت ازواج متضاد تقسیم گردید و هر یک از 28 حرف عربی (با لحاظ «أ» به جای «ا») بررسی آماری شد و آثار معنایی غالبی که هر حرف در مفاهیم منتخب دارد کشف گردید. بر این اساس حروف «ر» و «و»، پرتکرارترین حروف در ریشه‌های ثلاثی منتخب بود که می تواند به دلیل سهولت ادای این حروف بوده و احیانا محل ادای آنها ترکیب راحت‌تری با سایر مخارج حروف ایجاد می‌کند. چهار حرف «ز،ذ،ض،ظ» نیز از کم‌تکرارترین حروف در ریشه‌های کلمات عربی است. به طور متوسط، حروف «ص» و «و» بیشترین نسبت کاربرد در کلمات با مفاهیم مثبت و حروف «ذ» و «خ» بیشترین نسبت کاربرد در کلمات با مفاهیم منفی را دارند. لحاظ یک مفهوم «غالب» برای یک حرف، به شرطی صورت گرفته که تعداد تکرار آن حرف در آن مفهوم، حداقل 1.5 برابر تعداد تکرار آن حرف در مفهوم متضاد آن باشد. انتخاب یک جامعه آماری بزرگتر می‌تواند به دستیابی به نتایج دقیقتر کمک نماید.

کلیدواژه‌ها : بررسی آماری، معانی حروف، القای مفاهیم، ریشه ثلاثی، تاثیرات حروف در کلمات، منابع ماثور

 

Statistical analysis, identification and categorizing of semantic effects of Arabic letters based on the meaning concepts of Arabic words

 

Abstract : In this study, based on statistical study of a sample of 496 unelected Arabic words (in shape of triad root), from Qur'an and authentic Ahlul Bayt narratives, it was found that it is possible considering some degree of positive  and negative terms for each of the Arabic letters, that can be observed in the meanings of words that including that letters. In this context, 12 concepts of positive and negative terms was divided in six categories (contrasting pairs) and each of the 28 Arabic letters (with the "أ" instead of "ا") were examined and dominant semantic effects of letters in elected concepts was discovered. The letters "ر" and "و" were most repeated words in triad roots may because of the ease of expression and easier combination with other letters. Four familial letters of "ز,ذ,ض,ظ" were the less repeated letters in the Arabic roots of words. On average, the letters "ص" and "و" have the most related use in words with positive concepts and the letters "ذ" and "خ" have the most related use in words with negative concepts. The term of "dominant" for one letter in a concept, considered if the number of occurrences of the letter in that concept, were at least 1.5 times the number of occurrences of the letter in the contrasting pair.

 

Keywords: statistical analysis, the meanings of words, induction of concepts, Triad roots, influence of letters in words, the authentic sources

دریافت متن کامل

  • مهدی گندم کار

با سلام

 

در ابتدا متن عربی و سپس ترجمه فارسی روایتی از حضرت علی علیه السلام در مورد سوره نصر و فتنه پس از شهادت رسول خدا صلی الله علیه و آله تقدیم می شود.

این مطلب قبلا در جایی در اینترنت درج نشده است.

  • مهدی گندم کار

دوست نوجوان عزیزم، سلام

اگر اجازه بدهی، قدری صحبت دوستانه درباره دوست و دوستی داشته باشیم.

 

کسی در مورد ضرورت دوستی با دوستان خوب شکی ندارد. امام علی‌(علیه‌السلام) می‌فرمایند: «غریب کسی است که دوستی نداشته باشد». از سوی دیگر انتخاب دوست و دقت در ارتباط‌هایمان با او، نیز خیلی مهم است. پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه و آله) می‌فرمایند: «هر کس به راه و روش دوست خود است؛ پس هر کس از شما باید ببیند با چه کسی دوست می‌شود».

دوستان ما آثار زیادی بر زندگی ما دارند. گاهی این آثار «آشکار» هستند. گاهی آثار دوستانمان بر ما زوایایی «پنهان» دارد که ممکن است مدتها و یا حتی برای همیشه از دید ما مخفی باشد.

هر دو دسته از این آثار (آشکار و پنهان) می‌توانند «خوب» باشند یا «بد» باشند. آیا می‌توانید برای هر کدام از چهار دسته آثار دوستی‌ها مثالی بزنید ؟

  • مهدی گندم کار

سلام بر شما

اهمیت توجه به پدر و مادر و نیکی و کوچکی در مقابل آنها بر همگان از هر دین و آیینی آشکار است. در قرآن کریم، در چهار جا بلافاصله پس از امر به پرستش خدای متعال، به نیکی به پدر و مادر سفارش شده است. در اینجا 40 حدیث در مورد نیکی به پدر و مادر تقدیم می گردد. این احادیث معمولا کوتاه بوده و برای استفاده در کلاسهای قرآنی و حفظ توسط نوجوانان مناسب است.

  • مهدی گندم کار

سلام

امروزه با وجود امکاناتی مانند اینترنت و نرم افزارهای مختلف، معمولا اگر سوالی برای ما پیش بیاید، جواب آن را با جستجو در آنها پیدا می کنیم و دیگر کمتر مطالب را «حفظ» می کنیم. این حتی در مورد شماره تلفنهای مورد نیازمان هم صدق می کند و بعضی از افراد، حتی شماره تلفن خودشان را هم حفظ نیستند!

اما همه ما می دانیم که هر کسی می بایست بخشی از اطلاعاتی که مورد نیازش است را به حافظه خود بسپارد و از بر کند، تا در مواقع ضروری و ناچاری گرفتار نشود.

 

یکی از جاهایی که این مطلب برای افراد مومن و خدادوست مصداق دارد، جاهایی است که باید در مقابل کسانی که حریم خداپرستی و دین داری را به چالش می کشانند، از حق دفاع کنند و جواب آنها را «به موقع» بدهند.

  • مهدی گندم کار

 

سلام بر شما

 

متن کامل قرآن در ابزارهای Word و Excel برای علاقمندان بصورت فایلهای زیر ارائه می گردد. 

 

متن کامل قرآن در Word با فرمت doc

 

متن کامل قرآن در اکسل (Excel) با فرمت xlsx

  • مهدی گندم کار

(نگارش : اسفند 93)

 

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، الحمد لله رب العالمین، و الصلوه و السلام علی اشرف بریته و خاتم رسله محمد و آله الأنجبین الأطهرین، ارواح العالمین لتراب اقدامهم الفداء.

 

در باب شیطان لعنه الله تعالی مطالب متعددی در آیات شریفه قرآن و روایات اهل بیت عصمت و طهارت وارد شده است. سایر ابناء بشر نیز در باب او قلم‌ها زده‌اند و انسانی نیست که از کید و مکر او ایمن باشد (مگر بندگان خالص خدا). در این گزیده نوشتار، یافته‌ها و اندیشیده‌های موجز در مورد این موجود لعین آورده می‌شود که برخی مبتنی بر آیات و روایات و برخی آراء شخصی است.

  • مهدی گندم کار

 

سؤالی مطرح شد که آیا منظور از «انتظار فرج» در روایات، موضوع ظهور امام زمان است و یا امیدواری به خدای متعال؟ در جستجویی که در کتابهای مختلف حاوی بعض این روایات انجام شد، مشخص شد که برخی از این روایات (غالبا کوتاه) در این موضوع، فی نفسه اشاره مستقیم به اینکه منظور از انتظار فرج، ظهور امام عصر عجل ا.. فرجه الشریف باشد، نداشت. علمایی که این روایات را در کتب خود آورده بودند، بعضا اشاره به این نموده بودند که معنای عام انتظار فرج، امید و رجاء است و معنای خاص آن انتظار ظهور امام عصر علیه‌السلام است. اما علمایی که از این روایات در موضوع خاص انتظار ظهور امام زمان علیه‌السلام استفاده کرده بودند، زیاد بودند. ضمن اینکه روایات متعددی هست که در آنها تعبیر انتظار فرج برای دوران غیبت و برای ظهور حضرت مهدی علیه‌السلام به کار رفته است. در هر مورد به نمونه‌هایی اشاره می‌شود.

  • مهدی گندم کار

 

کاربردهای قرآنی استعجال

واژه استعجال در قالب‌های گوناگون در ۲۰ آیه قرآن آمده است و در همه موارد معنای مذموم دارد. در چهار مورد از این آیات صریحا از استعجال نهی شده است (ذاریات ۵۹ ، احقاف ۳۵ ، انبیا ۳۷ و نحل ۱).

  • مهدی گندم کار